Presentació

"La historia de la filosofía está llena de ideas peregrinas y doctrinas muy cuestionables pero cuando un profesor te explica a un filósofo y este aparece como un imbécil, puedes estar seguro de que el imbécil es el profesor".
Daniel Innerarity, Catedràtic de Filosofia Política.

diumenge, 3 de setembre del 2023

Definicions de filosofia

"Filosofia" és una paraula polisèmica, es pot definir de moltes maneres. Vint-i-set  segles  d'activitat filosòfica han creat una pluralitat de significats, si bé totes aquestes definicions, malgrat tenir matisos diferents i ser contradictòries en alguns casos, comparteixen la definició etimològica com a amor al saber.  Amb voluntat de síntesi, podem reconèixer les següents característiques en el conjunt de definicions de la filosofia: 

  • una tendència vers el saber
  • una manera de viure i d'estar al món
  • una actitud critica davant les pretensions de veritat
  • una anàlisi racional dels altres sabers
  • una visió global i integradora de tots els sabers
  • una disciplina del coneixement humà que s'ocupa de les formes de pensar
  • una forma de racionalitat teleològica (fites i finalitats)

Tots els filòsofs fan, més tard o més d'hora en el curs del seu pensament filosòfic, la seva definició de filosofia.  Aquesta definició pot condensar la filosofia de cadascun o bé centrar la nostra atenció sobre el valor de la mateixa. A cada filòsof l'interessen uns determinats problemes, s'ocupa d'uns determinats temes i tracta de dur a la pràctica la missió que assigna a la filosofia, i això es reflexa en la definició de filosofia que fa. 

Aquí et presento algunes definicions de la filosofia que han proposat alguns filòsofs contemporanis: 

Ayn Rand, filòsofa estatunidenca (1905-1982)

“Per a viure l'home ha d'actuar; per a actuar, ha de prendre decisions; per a prendre decisions, ha de definir un codi de valors; per a definir un codi de valors ha de saber què és i on està. Necessita metafísica, epistemologia i ètica… Filosofia. No pot escapar d'aquesta necessitat”.

Gilles Deleuze, filòsof francès (1925-1995)

"Quan algú pregunta per a què serveix la filosofia, la resposta ha de ser agressiva, ja que la pregunta es té per irònica i mordaç. La filosofia no serveix ni a l'Estat ni a l'Església, que tenen altres preocupacions. No serveix a cap poder establert. La filosofia serveix per a entristir. Una filosofia que no entristeix o no contraria a ningú no és una filosofia. Serveix per a detestar l'estupidesa, fa d'aquesta una cosa vergonyosa".

Adela Cortina, filòsofa espanyola (1947-)

“La filosofia s'ocupa de les preguntes que ens constitueixen com a éssers humans. Si deixéssim de plantejar-nos-les, perdríem la nostra humanitat”.

Martha Nussbaum, filòsofa estatunidenca (1947-)

“La filosofia aporta eines de pensament crític que ajuden a qüestionar la tradició i l'autoritat”.

André Comte-Sponville, filòsof francès (1952-)

“Filosofar no és un deure moral sinó una necessitat. La vida és tan difícil que tenim necessitat d'utilitzar la nostra intel·ligència per a viure una mica millor. Al cap i a l'últim, què és la filosofia? És l'esforç per pensar, pensar millor per a viure millor. L'amor a la saviesa (la filosofia) consisteix a intentar viure de manera una mica menys estúpida, una mica més intel·ligent, per a ser més feliços”.

Michel Onfray, filòsof francès (1959-)

“Una filosofia que no té una aplicació pràctica és inútil. Aquesta és la malaltia de la qual, avui dia, la filosofia emmalalteix, aquella que l'ha tornat llunyana i l'ha tenyit d'injustificada solitud”.


ACTIVITATS

  1. Digues amb les teves paraules el que s'afirma en cadascuna d'aquestes definicions.
  2. Identifica en cadascuna d'aquestes definicions la característica de la filosofia, d'entre les enumerades més amunt, que sigui més representativa de les mateixes.
  3. Enraona en quin sentit la filosofia és necessària per a cadascun d'aquests filòsofs
  4. Digues un exemple que serveixi per a concretar el propòsit (intencionalitat o finalitat) que es persegueix en cadascuna d'aquestes definicions. Pots pensar en les actituds o accions d'algunes persones que coneixes o bé en una determinada situació o circumstància que justifiqui fer alguna mena de cosa.
  5. Llegeix els següents enunciats amb la paraula "filosofia" i assenyala aquell en el que es faci un ús pejoratiu (amb menyspreu). Per a poder encertar l'opció corresponent, cal pensar el sentit de la paraula 'filosofia' en relació a les característiques abans enumerades:
a) La filosofia d'aquesta escola és que els alumnes siguin lliures i feliços
b) No acabo d'entendre la teva filosofia de vida
c) No em vinguis amb filosofies
d) Per a ser filòsof no cal estudiar filosofia